T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRKLARELİ / VİZE - Arife Bekir Uğurlu İlkokulu

"GIDANI KORU SOFRANA SAHİP ÇIK"

        Bilindiği üzere, Dünya'da üretilen gıdanın üçte biri bilinçli ya da bilinçsiz olarak israf

edilmektedir. Dünya nüfusu göz önüne alındığında her dokuz insandan biri açlıkla mücadele etmektedir.

İsraf, eğitim seviyesi, yaş veya millet gözetmeksizin toplumun her kesiminde yapılmakta, bu durumun

ancak insanların bilinçlenmesiyle önlenebileceği hesap edilmektedir. Bakanlığımız ve FAO(Gıda ve

Tarım Örgütü) ile işbirliği içinde hayata geçen "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık" kampanyası,

vatandaşlarımızda bilinç oluşturmaya yönelik önemli bir hareket haline dönüşmüştür.

Gıda İsrafı Nedir?

Tüketiciler ve gıda işletmecilerinin hatalı alışkanlıkları sonucunda tüketime elverişli gıdalarımızın kaybedilmesi veya israf edilmesi "gıda israfı" olarak tanımlanmaktadır.

Örneğin,

  • Bizim gözümüze güzel gelen şekil, renk ve boyutların dışındaki taze gıdalar, satışa çıkarılmadan önce ayıklanarak ziyan edilmektedir.
  • Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) yaklaşan ya da geçmiş gıdalar genellikle satıcılar ve tüketiciler tarafından ziyan edilmektedir. Oysa ki Son Tüketim Tarihi'nden (STT) farklı olarak, (TETT) ürünlerin belirli bir tarihten sonra da sağlıklı bir şekilde tüketilebileceğine, sadece renk, form, pişme süresi gibi özelliklerinin değişeceğine işaret etmektedir.
  • Artan gıdalar, yenilebilir durumda olmalarına rağmen, genellikle değerlendirilmemekte ve mutfaklardan ya da gıda hizmeti sağlayan yerlerde çöpe atılmaktadır.

26-11-202026-11-202026-11-202026-11-202026-11-202026-11-2020

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.11.2020 - Güncelleme: 26.11.2020 13:42 - Görüntülenme: 317
  Beğen | 2  kişi beğendi